Z posilovny do pekárny: Jak jsem vyměnila činky za kvásek

Pečení s kváskem se věnuji už sedm let. Za tu dobu jsem vyzkoušela nespočet technik, receptů a postupů. A přesto mě pořád fascinuje, jak kvásek dokáže proměnit obyčejné suroviny v něco naprosto jedinečného. Mouka, voda, sůl. Tak málo, a přesto tolik možností

Každá z těchto tras byla náročná svým vlastním způsobem, ale všechny spojovalo něco, co mě přitahovalo nejvíc: ticho a svoboda. Okamžiky, kdy jsem projížděla ranní mlhou a kolem nebylo nic než lesy, hory a úzké stezky. Kdy slunce pomalu vystupovalo nad vrcholky, a já měla pocit, že svět patří jen mně a mému kolu. Nebo když jsem ke konci dne, už unavená a dehydratovaná, sledovala západ slunce, který maloval oblohu do nejkrásnějších odstínů, a věděla, že musím ještě šlapat dál.

Kdysi bych nikdy neřekla, že budu někdy pracovat v pekárně. Můj život se dlouho točil kolem fitness, disciplíny, diet a tréninků. S klienty jsme probírali jídelníčky, makroživiny, bílkoviny, a když už došlo na pečivo, tak jedině "low-carb" verze. Jenže pak jsem objevila kvásek a najednou bylo všechno jinak.

Začalo to nevinně – pekla jsem jen pro sebe, pak pro rodinu, kamarády, později i pro klienty. Ač jsem milovala trénování, péči o klienty i tu cestu za lepší formou, v hlavě mi začala hlodat myšlenka: "Co kdybych pekla naplno?" Když už se klienti začali ptát, kdy jim upeču další chleba, věděla jsem, že tady nejde jen o koníček.

Odejít z fitness nebylo snadné, ale pečení mě pohltilo natolik, že jsem věděla, že je čas udělat krok do neznáma. Nejdříve jsem pekla v restauraci Sherwood, poté jsem hledala cestu k vlastní pekárně, a nakonec jsem zakotvila v pekařském světě naplno. Už tři roky pracuji jako profesionální pekařka v italské řemeslné pekárně Carlini, kde se učím s každou další várkou. Protože i když si myslíte, že už víte všechno, kvásek vám ukáže, že se stále máte co učit.

K fitness se asi už nevrátím. Pořád cvičím, jezdím na kole, ale vím, že můj život už je o něčem jiném. Chleba mi přinesl nový směr a ukázal mi, že disciplína nepatří jen do posilovny. Každý bochník je malý výkon, který stojí hodiny práce a trpělivosti. Každý krok v pekařství mě učí něco nového, a přesně to chci předávat dál.

Proto pořádám kurzy pečení s kváskem pro stejné nadšence, jako jsem já. Naučíme se optimalizovat fermentaci, pracovat s různými druhy mouky a vytvářet originální receptury. Protože každé pečení je výzva – a právě to mě na tom baví nejvíc. Na kurzech se dělím nejen o znalosti, ale i o radost z tvoření, vůni čerstvě upečeného chleba a tu zvláštní magii, která kváskové pečení provází.