Ukázkový jídelníček
Sestavení správného jídelníčku skrývá mnoho otázek. V našem těle probíhá obrovská spousta dějů a každý jsme jiná osobnost. Podívejme se na to pouze obecně dle energie živin. Vyvážený příjem energie u lidí, kteří nemají problémy s kily navíc, by měl být rozvržen zhruba tak, aby 10-15 % energetického příjmu tvořily bílkoviny, 55-60 % sacharidy a 25-30 % tuky. U lidí, kteří mají nadváhu a chtějí hubnout, by měl být snížen příjem živočišných tuků a jednoduchých sacharidů a na jejich úkor zvýšen příjem bílkovin a zdravých tuků. Optimální poměr tedy bude 30 % bílkovin, 40 % sacharidů a 30 % tuků z celkové energetické hodnoty zkonzumovaných potravin.
Ukážeme si jídelníček, který je sestaven pro ženu, která chce zhubnout přibližně 5 kg. Hodnoty jsou orientační a je potřeba zohlednit individuální výdej, zdravotní stav a sportovní aktivity.
Redukční příjem pro ženy:
1500 kcal = 6300 kJ
30 % bílkovin: 100-110 g
40 % sacharidů: 140 - 160 g
30 % tuků: 40 - 50 g
Snídaně:
2 plátky celozrnného žitného kváskového chleba, lehce potřít nízkotučným (10%) smetanovým sýrem cca 10 g (lučina, ricotta) a 2 vajíčka vařená na tvrdo
možno přidat trochu čerstvé zeleniny
Dopolední svačina:
120 g mrkve, 10 g kokosu, 5 g lněného drceného semínka, 5 g medu, 10 g rozinek - salát
Oběd:
120 g kuřecí nebo krutí prsa, možnost dochutit oblíbeným kořením, připravit v páře nebo na grilu, bez tuků
50 g rýže natural/pohanka/quinoa/jáhly, množství před uvařením
200 g čerstvá nebo dušená zelenina - přidat 2 lžičky panenského oleje
Odpolední svačina:
150 g cottage, možno ochutit pažitkou, petrželkou, 30 g knackebrot žitný
Večeře:
120 g tuňák ve vlastní šťávě nebo 200g treska/losos/pstruh - filet bez kůže
30 g těstovin celozrnné semolinové nebo 100g brambor
200 g čerstvá nebo dušená zelenina
do zeleniny přidat 2 lžičky panenského oleje
Rostlinné a živočišné zdroje potravin: obiloviny (pohanka, jáhly, quinoa, pšenice, oves, žito, amarant...), luštěniny (červená čočka, fazole, hrách...), ovoce, zelenina, houby, ořechy, semínka, maso, ryby (mořské a sladkovodní), vejce, mléčné výrobky
Bohužel sestavení jídelníčku není tak jednoznačné, nemůžeme koukat pouze na obsah živin a energie. Navíc všechny pochody jsou ovlivňovány i emocemi (stres). Proto je potřeba sledovat reakce svého těla na určitou potravinu a brát ohled i na další vlastnosti potravin jako jsou:
obsah živin - bílkoviny, sacharidy, tuky, minerály, vitamíny, antioxidanty a další
energie přijímaná - v podobě kilojoulů nebo kalorií
energie vydávaná na trávení
termické působení potravin - zahřívající a ochlazující
glykemický index
zásaditost a kyselost potravin - ovlivňování pH vnitřního prostředí
jing a jang energie
Ke správnému jídelníčku se propracujete jen skrze vlastní praktické poznání.