Jak se stravovat na podzim

Ze všech stran slyšíme o zdravém životním stylu a jsme zahlceni množstvím těch nejúčinnějších diet a stravovacích směrů. Jak se v tom vyznat? Osobně si myslím, že není dobré některou potravinu ze stravy úplně vyloučit. Proto mě zaujalo stravovaní dle TCM (tradiční čínská medicína), kde se nic nezakazuje ani neupřednostňuje, jen doporučuje. A je staré už několik tisíc let. Z médií na náš každý půlrok vyskočí nějaká novinka jak se stravovat. Nějakou dobu frčelo paleo, keto dieta, dieta mačingové, krevní skupiny, bez lepku atd.. Teď je in raw strava. Syrová strava v tomto sychravém počasí?

Podle tradiční čínské medicíny ke každému ročnímu období náleží jeden ze základních pěti prvků:

  • voda představuje zimu
  • dřevo je znamením jara
  • oheň symbolizuje léto
  • pozdní léto je zastoupeno Zemí
  • kov symbolizuje podzim

a také rozdělení dle chuti:

  • jaro kyselá
  • léto hořká
  • pozdní léto sladká
  • podzim ostrá
  • zima slaná

Správné jídlo by se mělo skládat ze zástupců všech pěti elementů. Vhodné je také používat co nejvíce čerstvých surovin, řídit se také ročním obdobím a zejména chutí, přiřazenou k jednotlivým prvkům. V oblasti, kde člověk žije, dozrávají v daném ročním období právě ty potraviny, které jsou vhodné pro stravování v tomto čase. Nesmíme také zapomenout na termické působení potravin, kde rozlišujeme 5 energií. Studená (silný jin), horká (silný jang), chladná (jin), teplá (jang) a neutrální.

Vhodné potraviny podle ročních období

Jaro

vhodná je zelenina, listová zelenina, výhonky, salát, čerstvé bylinky a zralé ovoce, obilí

Léto

osvěžující zelenina, houby, dušená rajčata, listové saláty, výhonky, ovoce, tofu. Horké nápoje a jídla činí horko snesitelnější. Vyrovnávají se tak rozdíly mezi vnitřním a vnějším prostředí. Proto v jižních státech používají ostré koření i v létě.
Ledové nápoje způsobují násilné zchlazení.

Podzim

kroupy, jáhly, rýže, pohanka, slzovka, oves, luštěniny, batáty, kysané zelí, nakládaná zelenina, šípky, pórek, květák, kapusta, špenát, různé druhy dýní, bílá ředkev, ředkvičky, cibule, křen, pažitka, česnek, hrušky, jablka, švestky, hroznové víno (dobré také na pročištění střev – zejména červené hrozny), husa, krůta, králík, tofu, vejce, mandle, sezam, houby a med.
Malé množství koření jako je cayenský pepř, chilli, kari, zázvor, pepř, nové koření, anýz, bazalka, saturejka, estragon, majoránka, oregano, tymián, rozmarýn, máta, šalvěj, kardamom, muškátový oříšek, koriandr, kmín, bobkový list, hřebíček, hořčice, lékořice, kopr.
Nedoporučené jsou: citrusové plody a mléko, které organismus ochlazují a zahleňují.

Zima

konzumujeme převážně těžkou, vydatnou stravu (maso, luštěniny)

Jsou to jen všeobecná základní doporučení, nejedná se o žádnou univerzální dietu. Proto buďte originální a vnímejte, co vám prospívá a co ne. Měli bychom jíst přiměřeně a umírněně.

Recepty na podzim

Mrkvová pomazánka

Ingredience:

  • 4 mrkve
  • 1 lžička kari/kurkumy
  • 100 g lučiny
  • jarní cibulka
  • 4 vejce uvařené natvrdo
  • 1 cm čerstvého zázvoru
  • med, sůl na chuť, lahůdkové droždí

Postup:

Mrkev očistím a nastrouhám na jemno se zázvorem. Jarní cibulku a vejce nakrájím na drobno. Dám vše do mísy a přidám lučinu, kari, med a sůl. Vše dobře promíchám. Nabírám lžičkou na domácí chléb a už jen vychutnávám ke snídani nebo svačině.

Jáhlový nákyp se švestkami

Ingredience:

  • 250 g jáhel
  • 500 ml mléka
  • 250 g tvarohu
  • 3 vejce
  • švestky
  • něco na oslazení (xylitol)
  • mandle

Postup:

Jáhly spařím horkou vodou a uvařím v mléce. Tvaroh smíchám se žloutky a cukrem. Bílky vyšlehám do sněhu. Postupně začnu vše míchat dohromady – jáhly, tvarohový krém, švestky nakrájené na kousky a sníh. Troubu předehřeji na 160 stupňů. Směs dám do pekáče vyložený pečícím papírem, posypu mandlemi a peču cca 45 minut.



Měli bychom jíst tak dobře, aby se nám i dobře žilo. Jídlo by mělo být vždy požitkem, prožitkem a přinášet radost.