Pohankový koláč
7. června 2020
Suroviny
- 100g pohanky
- 200ml kokosového mléka
- 20g třtinového cukru
- 20g vlašských ořechů
- 1 jablko
Pohanku uvařím v kokosovém mléce a nechám vychladnout. Z bílků ušlehám tuhý sníh. K pohance přidám žloutky, cukr, nasekané vlašské ořechy a nakonec vmíchám tuhý sníh. Směs dám do kulaté formy a nahoru naskládám osminy jablka. V rozehřáté troubě na 170 stupňů peču 30-40 minut. Nechám vystydnou a mám výbornou svačinu.
Semena pohanky obsahují draslík, fosfor, vápník, železo, měď, mangan, zinek. Z vitaminů skupinu B, cholin, rutin a tokoferol (E). Najdeme v ní i nenasycené mastné kyseliny. Pohanka je ceněna pro vysoký obsah rutinu. Je obsažen hlavně v nati, slupkách a v semenech. Rutin má léčivý účinek na cévy v celém organismu. Vrací jim pružnost a s přítomným vitaminem E léčí chorobné cévní změny. Spolu s vitaminem C snižuje riziko trombózy, infarktu či mozkové mrtvice. Proto je dobré jíst k pohance syrovou zeleninu.
Pohanka obsahuje velké množství zinku, který posiluje obranyschopnost sliznic, zejména ve chřipkovém období. Snižuje tlak, hladinu cholesterolu, uklidňuje žaludeční a dvanáctníkové vředy, zmírňuje problémy křečových žil. Důležitým prvkem je také cholin. Regeneruje jaterní buňky po poškození chorobami a alkoholem. Pomáhá odbourávat nahromaděný tuk v játrech. Pohanka je cenným zdrojem vlákniny. Patří k bezlepkovým potravinám a je vhodná pro celiaky.
Pečené müsli tyčinky
31. května 2020
Suroviny
- 300g ovesné vločky jemné
- 100g proteinu
- 200g jablečné přesnídávky bez cukru
- 100g sušeného ovoce
- 1 vejce
- špetka mořské soli
Sušené ovoce zaliji trochou horké vody a rozmixuji tyčovým mixérem. Smíchám všechny ostatní ingredience a vše natlačím na plech vyložený pečícím papírem v centimetrové vrstvě. Peču 15 minut na 170 stupňů. Nechám vychladnout a druhý den rozkrájím a opět zabalím do papíru a uložím do lednice.
Mrkvový fitness dort
24. května 2020
Suroviny
- 300g strouhané mrkve
- 50g ovesných vloček
- 120g sekaných vlašských ořechů
- 2 polévkové lžíce medu
- 2 vejce
- 1 kypřící prášek
- 2 čajové lžičky skořice
Všechny ingredience smíchám a dám péct. Nahoru jsem vyšlehala 1 polotučný tvaroh s čekankovým sirupem a posypala opraženými vlašskými ořechy.
Čokobuchta s krémem
17. května 2020
Suroviny
- 100g kvalitní čokolády
- 100g ovesných vloček
- 20g arašídů
- 10g sušených brusinek
- 1 vejce
- lžička koření Latte červená řepa
- špetka soli
- Na krém: 100g šmakoun meruňka a 100g ricotta
V rendlíku rozpustím čokoládu a nechám vychladnout. Vyšlehám vajíčko a přidám rozpuštěnou čokoládu, rozemleté ovesné vločky, arašídy a brusinky. Dám do formy a upeču. Šmakouna nakrájím a s ricottou rozmixuji tyčovým mixérem do krému. Krém navrstvím na vychladlou buchtu a mohu konzumovat s kávičkou.
Nepečené müsli tyčinky
8. května 2020
Suroviny
- 200g ovesné vločky
- 100g čokoládový protein
- 50g lněná a slunečnicová semínka
- 20g kakaové boby
- 50g sušené švestky
- voda
Všechny ingredience smíchám a přiliji tolik vody, aby hmota byla lepkavá. Utlačím ji na plech ve výšce 1cm a nechám do druhého dne odležet v lednici. Druhý den tyčinky nakrájím a zabalím do papíru na pečení. Některé dám do lednice a zbytek do mrazáku. Pozor, dlouho nevydrží a mají tendenci plesnivět. Z mrazáku jsou jako čerstvé.