Intuitivní jídelníček

aneb Jak může vypadat váš stravovací den

Po osmi letech závodění v kategorii bodyfitness a physique, tedy střídání objemového a rýsovacího období, kdy se moje strava skládala převážně z rýže, kuřecího, rybího a zeleniny, jsem si ted našla svoji cestu ke stravování. Poslední závody jsem měla v roce 2016, tedy jsem měla dost času zjistit, jaký způsob stravování mi vyhovuje.Ti co mě znají, ví, že nejsem zastáncem diet, omezování určitých potravin či moderních směrů, ale dbám na domácí stravu z kvalitních surovin, podle počasí, výkonu a celkového rozpoložení ☺ - tedy občas i dortíček (miluji sladké) či alkohol.
Váha mi už nekolísá, tak jako v období závodění a 3 roky si už držím stejnou váhu (plus minus 2 kg - podle ročního období). Přes zimu pěkně "nasyslyt" trochu těch zásob – méně výdeje a více zahřívacích, těžších jídel (miluju asijské curry) a od jara do podzimu přidat zeleninové saláty, ovoce a zvýšit pohyb (těch 100km na kole v přírodě vám pěkně ubere zásoby) a proto si dopřeji i kopce zmrzliny ☺
Vzhledem k práci mám 3-4 jídla denně, kdy snídaně, oběd a večeře je z 99% připravená doma, a občas stihnu rychlou svačinku v podobě tyčinky, racio chlebíčků, pohankové pytlíkové kaše, nebo domácího dezertu.Mám ráda vejce, bílkové omelety s oříškovým máslem a ovocem, domácí kváskový chléb, domácí sýry, libové maso, ryby, brambory, rýži, těstoviny, luštěniny, zeleninu i ovoce. Kvalitní čokoládu a zmrzku. Kávu, čaj a obyčejnou vodu.
Proto se nebojte a vše přizpůsobte svému rytmu, práci, výdeji a chuti. Nezapomínejte, že každý je jiný. I vaše tělo každý den jinak spaluje, jinak tráví a přijímá živiny. Ano, můžete si počítat kalorický příjem, ale podle rovnice vaše tělo nefunguje. A tak univerzální návod neexistuje. Jsou nějaká obecná pravidla a ideální poměr zastoupení všech základních živin (bílkoviny, sacharidy, tuky a mikroživiny). Důležité ale je, zařazovat co nejvíce kvalitních (nezpracovaných) potravin. Ve svém jídelníčku můžete zohlednit i roční období a lokálnost surovin. Jezte pestře a nevyřazujte určité skupiny potravin.

Co by nemělo chybět?
Ovoce a zelenina, maso, ryby, mléčné výrobky, ořechy a semínka, luštěniny, přílohy, obiloviny a pečivo, tuky a oleje, bylinky a koření. Důležité ale je, zařazovat co nejvíce kvalitních (nezpracovaných) potravin. Ve svém jídelníčku můžete zohlednit i roční období a lokálnost surovin. Jezte pestře a nevyřazujte určité skupiny potravin, pokud nejste alergičtí.Občas se nebojte vyzkoušet nějakou novou potravinu a obohaťte tak svůj jídelníček.

Tento svůj jídelníček přikládám jen pro inspiraci:


  • Bílková omeleta s jablíčkem a oříškovým máslem, skořice
  • Kuskus, krutí prso a rajčátka
  • Mozarella, rajčátka a racio chlebíčky
  • Grilovaná zelenina, brambory a losos, dip z jogurtu



  • Bílková omeleta s jablíčkem a oříškovým máslem, kakaové boby
  • Špagety s kuřecím masem a zeleninou
  • Bábovka od klientky
  • Dýňová kaše s tofu



  • Bílková omeleta s jablíčkem, borůvky a oříškovým máslem, skořice, kakao
  • Vařené brambory s lososem
  • Raw tyčinka nebo proteinová tyčinka (čtěte složení!)
  • Polévka Pho bó



  • Domácí kváskový chleba s vejcem
  • Těstoviny s brynzou
  • Batátové muffiny s meruňkovým šmakounem
  • Květákové kari s tofu



  • Domácí žitný kváskový chléb s domácí lučinou a vejcem
  • Rýže s pečeným hovězím masem
  • Rýžové chlebíčky s tmavou čokoládou 3 ks
  • Květáková pizza se sýrem



  • Domácí kváskové pečivo, avokádo, vejce
  • Domácí hamburger s hovězím masem
  • Cizrnové kari



  • Domácí kváskové pečivo s míchanými vejci
  • Brambory, červené zelí a trhané hovězí maso
  • Mrkvový salát s jablkem, brusinkami a kešu oříšky
  • Grilovaný pstruh se zeleninou



  • Bílková omeleta s jablkem, arašídovým máslem a vlašskými ořechy
  • Proteinová tyčinka na cyklovýletě
  • Těstoviny s brokolicí a kuřecím masem



  • Domácí kváskový chléb s vejcem
  • Pohanková kaše s domácí cookies
  • Zeleninové kari s kuřecím
  • Zeleninový salát s krůtím masem