Domácí chléb a sýr

Průmyslově zpracované potraviny mohou být upraveny mechanicky a chemicky. Jsou často dobarvovány, nasoleny nebo nacpané konzervanty. Zkrátka navrženy tak, aby nám chutnaly. Často se může stát, že nejíme to, co jsme si mysleli že jíme.
Chléb jsem pekla v domácí pekárně z chlebových směsi Kuchenmeister. Přesto, že tyto směsi mají poměrně dobré složení, dají se koupit za velmi rozumnou cenu a i s chutí chleba jsem byla spokojená, rozhodla jsem se toto pečení upgradovat a zkusit upéci kváskový chléb, který je mnohem výživnější. Na netu je spousta návodů, ale přišlo mi to vždycky moc složité. Navíc jsem neměla ani ten kvásek :-) Proto jsem se rozhodla jít na kurz pečení kváskového chleba k Honzovi Šmikmátorovi, který byl super a tam jsem se naučila jak na to.

Kváskový chléb

Proč vlastně jíst kváskový chléb? Na netu najdete spoustu odborných článku, takže jen ve zkratce:
  • je lépe stravitelný
  • živiny z něj jsou lépe využitelné
  • déle vydrží čerstvý (nezplesniví)
  • kvásek (jen žitná mouka a voda) – droždí (kvasinka vyrobená za pomocí chemie)
No a v čem je jeho nevýhoda? Pokud si ho budete chtít upéct sami doma, zabere vám to celý den. Chce to určitou dávku zručnosti a trpělivosti. Odměnou vám bude čerstvý chléb upečený s láskou.

Recept na chleba s kváskem

  • 400 g žitného kvásku (2 hmotnostní díly)
  • 400 g mouky (2 hmotnostní díly)
  • 200 g vody
  • 16 g soli
  • 5 g kmínu (černucha)
Napřed je potřeba rozkvasit žitný kvásek. Toto trvá zhruba 12-16 hodin. Poté uděláme těsto, které necháme hodinu odpočinout. Následuje stočení chleba a kynutí cca 3 hodiny v ošatce. Nyní už s ním můžeme do trouby a čekat cca 30 minut, jak to dopadne. Čerstvý chléb je křupavý, voňavý a velmi návykový. Ale naštěstí je jeho příprava poměrně časově náročná :-)



Domácí čerstvý sýr

  • 2 l plnotučného mléka
  • 80 ml citrónové šťávy
  • koření, bylinky, nasekané ořechy
Na výrobu používám soupravu pro přípravu čerstvého sýru Della Casa od Tescomy a jejich doporučený postup:
Mléko zahřeji na 92 stupňů Celsia a odstavím. Přidám čerstvě vymačkanou citronovou šťávu, lehce promíchám a nechám půl hodiny odpočinout. Obsah hrnce scedím přes síto a sýřeninu nechám pořádně odkapat. Přidám sůl, bylinky, ořechy, jarní cibulku nebo sušená rajčat, prostě co máte rádi. Syřeninu vložím do plátna, v dóze stlačím a uzavřu. Nechám sýr 24 hodin vylisovat. Ze dvou litrů mléka vyrobím asi 300 gramů sýra. Čerstvý sýr má vysoký obsah bílkovin, výborně zasytí a je bez přidané chemie.