Snídaně pro nastartování celého dne

Snídaně je nejdůležitějším jídlem dne. Měla by obsahovat 20 – 25% denního energetického příjmu. I ve spánku naše tělo spotřebovává energii. Proto ráno organismus strádá a tento nedostatek je třeba vyrovnat právě vyváženou snídaní s dostatkem živin - bílkoviny, sacharidy, tuky, vitaminy a minerální látky. Správná snídaně podpoří fyzickou i psychickou kondici. Kdo vynechává snídani v domnění, že zredukuje příjem kalorií, obvykle vše dožene přes den různými nezdravými potravinami tzv. fast food.

Mnozí z nás se domnívají, že snídaně je malý časový "luxus", který si nemohou dovolit. Opak je však pravdou.

  • Snídaně zlepšuje nutriční denzitu diety
  • Snídaně může příznivě ovlivnit metabolické parametry
  • Snídaně může příznivě ovlivnit index tělesné hmotnosti (BMI)
  • Konzumace snídaně může kladně ovlivnit kognitivní výkon

Co tedy snídat, abychom měli po ránu v žaludku „jako v pokojíčku“?

Chléb s vejcem

Rohlík s taveným sýrem

Energie: 1600kJ Energie: 1400kJ
Sacharidy: 34g Sacharidy: 27g
Bílkoviny: 21g Bílkoviny: 8g
Tuky: 16g Tuky: 35g

Energetická hodnota snídaně chleba s vejcem je odpovídající. Vejce poskytne tělu potřebné množství bílkovin, důležité vitamíny, minerální látky, stopové prvky a lecitin, který se podílí na odbourávání tuku a také cholesterolu. Sacharidy jsou zastoupeny hlavně složitějšími sacharidy (postupné uvolňování sacharidů do krve, dostatek vlákniny), jednoduché cukry jsou zastoupeny v malém množství. Samozřejmě je ale nejjednodušší ve spěchu popadnout a namazat rohlík. Tomu odpovídá jedna z nejčastějších snídaní rohlík s taveným sýrem. Sýr nám sice dodá určitý obsah vápníku, ale obsahuje příliš mnoho soli a často i tuku. Celkově má tato snídaně srovnatelnou energetickou hodnotu, ale nevhodný poměr makroživin. Obsahuje minimum vlákniny, málo bílkovin a jednoduché sacharidy proto nezasytí na dlouho.

Varianty slané snídaně:

Celozrnný chléb + ricotta + šunka (min.90% masa) + zelenina
Vícezrnný toast + máslo + sýr eidam (20%) + zelenina
Žitný chléb + míchaná vajíčka na cibulce
Celozrnné pečivo + tuňáková pomazánka (tvaroh/ricotta+jarní cibulka+tuňák ve vlastní šťávě)

Ovesná kaše s datlemi

Croissant s čokoládou

Energie: 1400kJ
Energie: 850kJ
Sacharidy: 55g
Sacharidy: 19g
Bílkoviny: 9g
Bílkoviny: 2g
Tuky: 9g
Tuky: 13g

Ovesná kaše obsahuje mnoho vlákniny a složitých sacharidů, čímž tvoří zdroj energie, která se pozvolna uvolňuje celé dopoledne. Dále je zdrojem důležitých vitamínů skupiny B, vitamínu E, vápníku, železa, lecitinu a vitamínu A a D. Tato snídaně tak obsahuje vysoký podíl důležitých živin. Přidaná semínka a ořechy dodávají vhodný obsah tuků, vitamínu a minerálních látek. Pokud zvolíte velice populární francouzskou snídani nebo rohlík s máslem a džemem, je tato snídaně energeticky nedostatečná a navíc obsahuje příliš velký podíl tzv. rychlých sacharidů, které zvyšují hladinu glukózy v krvi. Je zde i velmi málo vlákniny, což v kombinaci s vyšším glykemickým indexem (GI) znamená, že budete mít rychle opět hlad. Další nevýhodou je, že neobsahuje žádné vitamíny ani minerální látky.  

Varianty sladké snídaně:

Ovesné/žitné vločky + rostlinné mléko + ovoce + ořechy 
Jáhlová kaše (jáhly uvařte ve vodě) + rozinky + ořechy
Rýžová, pohanková kaše nebo quinoa + med + mandle
Pohanková kaše raw (namočte ve vodě přes noc a rozmixujte) + ovoce
Naklíčená kaše z obilovin (rozmixujte a chvíli povařte) + skořice + med