Igorův muffin

Igorův muffin

Suroviny na 12ks: 

  • 270 g štíhlých nudlí 
  • 50 g vanilkového proteinu
    3 celá vejce
    6 ks nepražených kakaových bobů
    160 g manga (1/2 plodu)
    skořice

Nejprve si vyšlehám vejce s proteinovým práškem. Nudle nakrájím na kousíčky. Kakaové boby zbavím slupky (protože je hořká) a nadrtím. Mango nakrájím na kostičky. Všechny ingredience přimíchám k vaječné směsi. Dochutit můžete ještě lehce skořicí. Směsí naplním košíčky na muffiny a peču cca 15 min na 180 °C.
Z trouby vytáhnete skvělý dezert bez mouky, tuku, cukru...

Přibližné nutriční hodnoty na 1ks:
  energie 255kJ, 7g bílkovin, 4g sacharidů, 1,5g tuků

Kakaové boby obsahují stovky zdraví prospěšných živin. Jsou dobrým zdrojem hořčíku, který podporuje nervovou soustavu, síry, která zlepšuje vzhled kůže a vlasů, železa a manganu nezbytných pro krvetvorbu, chromu, který reguluje metabolismus cukrů, zinku podporujícího imunitní systém a mědi, jež podporuje krvetvorbu a imunitu. Díky vysokému obsahu antioxidantů se kakao považuje za superpotravinu. Mimo jiné jde i o nejlepší přirozené antidepresivum, a to díky obsahu dopaminu a serotoninu, které příznivě ovlivňují duševní zdraví i náladu. Nejvíce účinných látek je uchováno v celých nebo nahrubo rozdrcených nepražených kakaových bobech, které naleznete v nabídce některých prodejen zdravé výživy.
Kakao, které je u nás používané nejčastěji, je prášek získaný mletím kakaových bobů. To, které je nejlépe k dostání v běžných obchodech, zpravidla prošlo procesem pražení, při kterém je velké množství cenných živin zničeno.
Kakaové boby můžeme jíst samotné pro rychlé dodání energie, zahnání hladu a podporu koncentrace. Můžeme jimi zdobit dezerty a přidávat je do kaší a jogurtu.