Čistozrnný chléb
Suroviny:
- 140 g slunečnicových semínek
- 145 g ovesných vloček jemně mletých
90 g lněných semínek
50 g dýňových semínek
70 g mandlí - 4 lžíce psyllia
8–12 g soli
350 ml vody
2 lžíce medu
3 lžíce olivového oleje
Do mísy odvážím všechna semínka, psyllium a sůl. Potom přidám vodu, med a olej. Důkladně vše promíchám. Takto připravenou směs nechám přikrytou odpočívat až do rána (cca 12 hodin) již v pečící nádobě (nejlépe silikonové formě). Všechny semínka tak nasají vodu a vytvoří se sliz, který všechno krásně spojí. Navíc semínka se stanou stravitelnější. Ráno troubu vyhřeji na 200 stupňů a odpočinutý chleba dám 20 minut péct. Poté z formy vyklopím na plech a peču dalších 40 minut pěkně do hněda. Hotový chleba nechám vychladnout na mřížce a pak už jen nakrájím. Je výborný jen tak nebo se sýrem, paštikou ze šmakouna, nebo na večeři jako příloha k salátu.
"Čistozrnný chléb" od firmy Whole & Pure se objevil jako novinka v Lídlu. Neváhala jsem a při nejbližší příležitosti jej ochutnala. Byl výborný. Zapátrala jsem proto na internetu a našla podobný recept. O víkendu jsem ho pak upekla a mohu jen doporučit. Semínka a ořechy můžete různě obměnit. Pro sladkou verzi je možné přidat sušené ovoce.
inspirace www.maskrtnica.cz
Přibližné nutriční hodnoty na 100g: energie 1228kJ, 10g bílkovin, 15g sacharidů, 20g tuků