Čistozrnný chléb

Čistozrnný chléb

Suroviny: 

  • 140 g slunečnicových semínek 
  • 145 g ovesných vloček jemně mletých
    90 g lněných semínek
    50 g dýňových semínek
    70 g mandlí
  • 4 lžíce psyllia
    8–12 g soli
    350 ml vody
    2 lžíce medu
    3 lžíce olivového oleje 

Do mísy odvážím všechna semínka, psyllium a sůl. Potom přidám vodu, med a olej. Důkladně vše promíchám. Takto připravenou směs nechám přikrytou odpočívat až do rána (cca 12 hodin) již v pečící nádobě (nejlépe silikonové formě). Všechny semínka tak nasají vodu a vytvoří se sliz, který všechno krásně spojí. Navíc semínka se stanou stravitelnější.  Ráno troubu vyhřeji na 200 stupňů a odpočinutý chleba dám 20 minut péct. Poté z formy vyklopím na plech a peču dalších 40 minut pěkně do hněda. Hotový chleba nechám vychladnout na mřížce a pak už jen nakrájím. Je výborný jen tak nebo se sýrem, paštikou ze šmakouna, nebo na večeři jako příloha k salátu.

"Čistozrnný chléb" od firmy Whole & Pure se objevil jako novinka v Lídlu. Neváhala jsem a při nejbližší příležitosti jej ochutnala. Byl výborný. Zapátrala jsem proto na internetu a našla podobný recept. O víkendu jsem ho pak upekla a mohu jen doporučit. Semínka a ořechy můžete různě obměnit. Pro sladkou verzi je možné přidat sušené ovoce.
inspirace www.maskrtnica.cz


Přibližné nutriční hodnoty na 100g:  energie 1228kJ, 10g bílkovin, 15g sacharidů, 20g tuků