Suroviny na 2 porce:
200g šmakoun mexiko/uzený/přírodní
140g cibule - 1ks
40g másla
tymián, muškátový oříšek
špetka himalájské soli
fíkové chutney
plátek kuřecí šunky s 95% masa
V kastrůlku si podusím nakrájenou cibuli, šmakouna a koření. Po 5ti minutách přidám máslo a nechám rozpustit. Teplou směs důkladně rozmixuji tyčovým mixérem a případně ještě dochutím. Na dno formičky dám plátek šunky, vrstvu paštiky, tenkou vrstvu fíkového chutney (nemusí být) a opět směs ze šmakouna. Přes noc do ledničky a můžete se těšit na snídani. S čerstvým chlebem (peču si ho v domácí pekárně) neznám nic lepšího. Kdo chce ještě dietnější variantu, lze udělat paštiku i bez másla. Jen přidám trochu vody, aby se směs lépe rozmixovala. V dochucení se fantazii meze nekladou - česnek, brusinky, ořechy, jablíčka, provensálské koření...
Přibližné nutriční hodnoty celé paštiky: energie 2346kJ, 30g bílkovin, 26g sacharidů, 37g tuků
Vyzkoušejte tuto rychlou domácí paštiku, protože 100g tohoto výrobku obsahuje 10g bílkovin, 8g sacharidů a 12g tuků. Zatímco kupovaná paštika např. játrová má 12g bílkovin, pouze 2g sacharidů a až 41g tuků.