Pečený králík s dýňovým pyré
Suroviny na 4 porce:
- 1 králík (nejlépe z domácího chovu)
300g zeleniny pod svíčkovou
2 jablka
1 cibule
2 stroužky česneku
3 lžičky soli
1 lžička hořčičných semínek
1 lžička červené papriky
1 lžička kmínu
1 lžička pepře
1 lžíce oleje -
400g brambor
200g dužiny dýně hokaido
200g dužiny máslové dýně
sůl, kmín, bylinky
1 lžíce másla
S přípravou oběda je dobré začít minimálně 3 hodiny dopředu. Nejprve si naložím a okořením králíka. Všechno koření a česnek dám do hmoždíře a pořádně promíchám, přidám olej a vznikne mi pasta, kterou potřu králíka. Nechám aspoň půl hodiny odležet, nejlépe však přes noc. Maso vložím do pekáče, přidám cibuli a zeleninu, asi 1-2 dcl vody a dám péct na 180° C. Po 2 hodinách maso odklopím a přidám nakrájená jablíčka na čtvrtky a ještě čtvrt hodiny dopeču.
Na přípravu pyré mi stačí půl hodinky. Do hrnce dám nakrájené a očištěné brambory a dýni a nechám 15 min vařit. Všechnu vodu sliji, přidám sůl, kmín a máslo a vše pošťouchám na kaši. Na závěr přidám bazalku a pažitku.
Tip: Králičí maso je lehce stravitelné s nízkým obsahem tuku. Má vysoký obsah plnohodnotných bílkovin. Výhodou králičího masa je zastoupení tuků s nenasycenými mastnými kyselinami. Pokrmy z masa konzumujte v období mimo intenzivní fyzickou aktivitu – nehodí se jako poslední jídlo před náročnou fyzickou aktivitou, stejně tak jako první pokrm po tréninku. Příjem lehce stravitelných bílkovin je však výhodný na večeři – v nočních hodinách podpoří regeneraci svalové tkáně. Možná je také menší porce králíka k obědu, po kterém bezprostředně nezahájíte intenzivní trénink.
I chutné jídlo může být zdravé a dietní.