Falafel
Suroviny na 2 porce:
- 200g namočené cizrny (100g suché)
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- petrželová nať
- římský kmín, sůl, pepř
-
- 120g kuskusu
- lžíce sušených rajčat
- malá cibule, sůl
- lžička másla ghí
-
- 1/2 avokáda
- 1/2 citrónu
- 1 lžíce Tahini
- 1 stroužek česneku, sůl
Namočenou (ale neuvařenou) cizrnu, cibuli, česnek a koření rozmixuji najemno. Vše důkladně promíchám a nechám chvíli ztuhnout v lednici. Troubu rozehřeji na 200°C. Plech vyložím pečícím papírem a z těsta dělám malé placičky, které peču cca 40 minut do zlatova. Na trošce másla zpěním najemno nakrájenou cibuli, přidám pokrájená rajčata a kuskus. Vše zaliji horkou vodou a nechám dojít pod poklicí.
Z půlky avokáda si připravím "majonézu". V misce smíchám dužinu z avokáda, šťávu z citrónu, tahini pastu, česnek a špetku himalájské soli. Vše rozmixuji tyčovým mixérem do hladka.
Cizrna neboli římský hrách neobsahuje lepek, tím pádem se hodí pro osoby s bezlepkovou dietou. Obsahuje velké množství vlákniny, která zabraňuje vstřebávání cholesterolu do krve a pomáhá správnému chodu ve střevech, dále obsahuje bílkoviny, které jsou důležité například při stavbě buněk. Kyselina listová obsažená v cizrně ovlivňuje správnou funkci nervové soustavy. V cizrně se rovněž vyskytují vitamíny skupiny B a také velké množství železa, které je potřebné pro osoby trpící chudokrevností. Cizrna je výborná do salátů, polévek nebo k naklíčení. Já miluji tureckou kuchyni, kde dělají tyto placičky (s tím rozdílem, že je smaží v oleji) nebo hummus (cizrnová pomazánka s pitta chlebem).