Jidáše

Jidáše

Suroviny: 

  • 100 g šmakoun s meruňkami
  • 60 g mandlí
  • 40 g rozinek
  • bílek na potření
  • sladké kynuté těsto
V domácí pekárně nechám udělat dle návodu kynuté těsto. Oblíbila jsem si směs na vánočku od firmy Kuchenmeister, od které používám i směsi na chléb. Samozřejmě můžete udělat i své osvědčené kynuté těsto. Do těsta přidám nakrájeného šmakouna na kostičky, rozinky a mandle. Z těsta vytvářím různé tvary, které potřu rozšlehaným bílkem a dám péct dozlatova.

Jidáše jsou sladká velikonoční pečiva z kynutého těsta slazeného medem. Dle lidových tradic by se měly upéct i sníst na Zelený čtvrtek. Věřilo se, že kdo sní jidáše za svítání,bude se těšit pevnému zdraví a po celý rok je uchráněn před hadím uštknutím, včelím bodnutím a lidskou zradou.Svým tvarem mají připomínat svinutý provaz, na němž se oběsil apoštol Jidáš poté, co svým polibkem zradil Ježíše a zapříčinil tak jeho zatčení. Zavinutý tvar jidášů spolu s medem, kterým se ještě horké po vytažení z trouby potírají, symbolizují plodnost a hojnost - tradiční charakteristiky jara.