Makový tart s citronovým crémeux a pěnou z bílé čokolády

1. Makové křehké těsto (korpus)
Suroviny
- 200 g hladké mouky
- 45 g moučkového cukru
- 25 g jemně mletého máku
- 100 g studeného másla
- 1 žloutek
- špetka soli
Smíchej mouku, cukr, mák a sůl. Přidej na kousky nakrájené máslo a vytvoř drobenku. Přidej žloutek a zpracuj rychle do těsta. Zabal do fólie a nech odležet min. 1 hodinu v lednici. Vyválej na 3 mm, vlož do formy, dno propíchej vidličkou. Peč naslepo 15 min při 170 °C (s pečicím papírem a zátěží), pak ještě 10 min bez zátěže dozlatova. Nech vychladnout
2. Tenka křupavá vrstva
Suroviny
- 30 g feuilletine (nebo drcené kukuřičné lupínky bez cukru)
- 15 g mletého máku
- 60 g bílé čokolády
- 10 g másla
- špetka soli
Rozpusť bílou čokoládu a máslo. Vmíchej mák, feuilletine a špetku soli. Tenkou vrstvu (1–2 mm) rozetři na vychladlý korpus. Dej ztuhnout do lednice nebo krátce do mrazáku.
3. Pečená maková vrstva
Suroviny
- 2 vejce
- 80 g cukru krupice
- 100 g jemně mletého máku
- 60 g rozpuštěného másla
- 1 lžička citronové kůry
- špetka soli
Vejce s cukrem vyšlehej do pěny. Přidej rozpuštěné máslo, mák, citronovou kůru a sůl. Nalij na křupavou vrstvu. Peč 15–18 min při 160 °C. Nech zcela vychladnout.
4. Citronový crémeux
Suroviny
- 2 žloutky
- 45 g cukru
- 60 g másla
- 60 ml citronové šťávy
- 1,5 g želatiny (plátkové nebo mleté) nebo 0,25 lžičky agaru
Želatinu namoč dle návodu (nebo připrav agar). V rendlíku zahřej citronovou šťávu, žloutky a cukr, až do 82 °C. Odstav, přidej želatinu (nebo agar), rozmíchej. Přidej máslo a dobře emulguj ponorným mixérem. Nalij v tenké vrstvě na makový základ. Nech ztuhnout min. 2 hodiny v lednici.
5. Pěna z bílé čokolády
Suroviny
- 150 g bílé čokolády
- 2 g želatiny
- 300 ml smetany ke šlehání (33–35 %)
Želatinu namoč dle návodu. Zahřej 100 ml smetany, rozpusť v ní čokoládu a želatinu. Nech vychladnout na cca 30 °C. Zbylou smetanu vyšlehej dotuha. Vmíchej po částech do čokoládové báze. Natři nebo nastříkej pěnu na ztuhlý citronový crémeux. Nech celý tart vychladit několik hodin nebo přes noc.