Dýňové kari s fazolí černé oko
Suroviny na 2 porce:
- 2 lžíce kokosového oleje
3 cibule
2 stroužky česneku
2 lžičky kari
2 lžičky himalájské soli
2 lžičky koření uzená paprika
600gr dužiny z dýně hokkaido - 125g fazolí černé oko
1/2 litru vody
1 hovězí klobáska (nemusí být) -
Nejprve si den předem namočím fazoli a na druhý den uvařím do měkka dle návodu. Česnek a cibuli očistím a nakrájím na drobno. Dýni přepůlím, vydlabu dužinu a nakrájím na menší kousky. V hlubší pánvi na oleji opeču česnek, přidám cibuli a smažím 4 minuty. Přidám suché koření, promíchám a přidám dýni. Zaliji vodou a dusím na mírném ohni cca 30 minut. Změklá dýně se při míchání rozpadne na pyré, které zahustí vodu. Pokud by se vám směs nezahustila, stačí o něco déle povařit bez poklice. Na závěr vmíchám fazoli a ještě chvíli prohřeji. Podávám s chlebem a klobáskou, s rýží, indickými plackami nebo jen tak.
Tipy: Fazole dostala svůj název podle charakteristické černé nebo žluté skvrny (očka) na krémově bílém podkladu. Mají jemnou chuť, kterou je možné zvýraznit přidáním různých druhů koření. Obsahují velké množství kyseliny listové, mají vysoký podíl rozpustné vlákniny, která pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Také obsahují mnoho minerálních látek a díky nízkému obsahu sodíku jsou vhodné i při potížích s vysokým krevním tlakem. V kombinaci s obilninami dodávají tělu vysoce kvalitní proteiny, které představují zdravou alternativu k masu nebo jiným živočišným proteinům. Fazole „černé oko“ se namáčí 8-12 hodin a vaří 1 hodinu (v tlakovém hrnci 15 minut).
Pokud se vám zdá vaše jídlo fádní, doporučuji vyzkoušet koření „uzená paprika”. I to nejdietnější jídlo pak voní po uzených klobáskách :-)