Pohankový koláč s červenou řepou

Pohankový koláč s červenou řepou

Suroviny 

  • 2 vařené červené řepy 
  • 1 1/2 hrnku pohankové mouky 
  • 1/3 hrnku karobu (kakaa) 
  • 1 lžička kypřícího prášku bez fosfátů 
  • 1/2 hrnku řepkového oleje  
  • 3 lžíce kvalitního medu
  • 1 hrnek vychladlé kávy
  • špetku soli

  • tvaroh, kokos, cukr moučkový, povidla, ovoce 

Napřed si uvařím červenou řepu a nechám zchládnout. V míse smíchám mouku, kypřící prášek, karob a sůl. Řepy nastrouhám nahrubo a poté vmíchám k mouce. V jiné míse smíchám tekuté přísady med, olej a kávu. Tekutou směs přidám ke směsi s řepou. Vliji do kulaté formy a dám péct. Prvních 10 minut při 180°C, pak snižím na 150°C a peču dalších 30-40 minut. Vychladlý dort potřu povidlama a nazdobím krémem z tvarohu. Můžete tvořit i malé bábovičky. Těsto je díky řepě pokřejší, proto nedělejte dort moc vysoký, ale spíše nízký. Koláč je bezlepkový a připomíná čokoládové brownies.