Makový dort
Suroviny na dort:
- 180 g mletého máku
- 90 g strouhaného kokosu
100 g kokosového cukru
2 celá vejce
200 g bílků - 250 g ricotty
100 g švestkového šmakouna
Nejprve si vyšlehám žloutky s cukrem. Vyšlehám bílky na sníh. Do žloutků přisypávám mák s kokosem a postupně přidávám sníh. Opatrně vše smíchám. Směs naleji do kulaté silikonové formy, dám do předem vyhřáté trouby na 180 stupňů a peču cca 40min. Vychladlý korpus rozřežu na půlku a naplním krémem. Švestkového šmakouna nakrájím na kousky, smíchám s ricottou a vše vyšlehám tyčovým mixérem na hladký krém. Díky nasládlé ricottě není třeba přislazovat. Dort nechám do druhého dne vychladit v lednici. O víkendu si tak můžete pochutnat na vydatné a zdravé svačině.
Přibližné nutriční hodnoty na 1ks (celkem 12ks): energie 908kJ, 9g bílkovin, 14g sacharidů, 13,5g tuků
Kokosový cukr patří mezi novější sladidla, která nahrazují klasický cukr. Je velmi dobrý a představuje zdravější variantu pro naše tělo. Má nízký glykemický index 35 a je vhodný jako alternativa bílého řepného cukru (GI 70).
Glykemický index u potravin vyjadřuje, do jaké míry obsažené sacharidy zvyšují hladinu cukru v krvi. Čím je tato hladina po jídle vyšší, tím více se musí vyplavit inzulínu. Čím více je inzulínu vyplaveno, tím větší je tendence k ukládání tuku v organismu. Tento fakt se dá zobecnit tak, že dva lidé mohou dodržovat dietu se stejnou energetickou hodnotou, ale více zhubne ten, jehož potraviny obsažené v dietě mají nižší glykemický index. Z vitamínů je bohatý na vitamíny skupiny B, z minerálů obsahuje hořčík, draslík, zinek a železo. Rovněž obsahuje antioxidanty a 14 aminokyselin.
Antioxidanty hrají významnou roli v prevenci rakoviny, protože působí proti negativně působícím volným radikálům, které se vyskytují všude kolem nás. Uvádí se, že pomáhá udržovat stálost vnitřního prostředí, podporuje imunitní systém a působí blahodárně na celý organismus.