Jáhlový nákyp
Suroviny na 6 porcí:
- 150g jáhel
- 150g bílků
- 300g jahod
- skořice, špetka soli
na oslazení: 20g proteinového prášku nebo med, stévie, javorový sirup, cukr...
Jáhly propláchnu a v sítku 2-3x přeliji vařící vodou, abych se zbavila hořké chuti. Dám vařit se špetkou soli, cca na 10 minut a nechám pod pokličkou vychladnout. Jahody pokrájím a z bílků vyšlehám tuhý sníh. Jáhly osladím dle chuti, přidám jahody a lehce vmíchám sníh. Směs naliji do dortové formy a peču v předehřáté troubě na 180stupňů cca 45 minut. Nákyp je vhodný ke svačině nebo snídani, teplý i vychlazený.
Přibližné nutriční hodnoty na 1 kousek (1/6): energie 596kJ, 8g bílkovin, 24g sacharidů, 1g tuků