Mrkvový raw dort

Mrkvový raw dort

Suroviny: 

  • 1 hrnek nastrouhané mrkve
  • 1  hrnek nastrouhaných jablek
    1/2 hrnku kokosu
  • 1/2 hrnku  vlašských ořechů a slunečnicových semínek
    1/2 hrnku datlí
  • 200 brusinkového šmakouna 
  • 1 lžíce medu
    2 lžíce bílého jogurtu

Pokrájené datle si namočím na 1h do vody. Poté je rozmixuji na "datlový med" a smíchám s ostatními surovinami (jablka, mrkev, kokos a nahrubo rozmixované ořechy). Nyní si udělám náplň. Šmakouna nakrájím a s ostatními ingrediencemi rozmixuji na jemný krém. Polovinu mrkvové směsi utlačím do formy. Navrstvím krém a horní vrstvu opět tvoří mrkvová směs. Nechám ztuhnout v lednici do druhého dne.

Pokud byste chtěli dort opravdu raw, pak nahraďte šmakouní krém, krémem z namočených kešu ořechů.


Přibližné nutriční hodnoty na 1/8 dortu:  energie 741kJ, 6g bílkovin, 20g sacharidů, 8g tuků

Raw food neboli "syrová - živá" strava je strava, jenž neprošla tepelnou úpravou (zahřátím nad 45°C) a je tedy plná aktivních enzymů, minerálů, vitamínů a kvalitních živin. Raw food v praxi znamená stravování se především plody ovocných stromů a keřů, zeleninou, divokými bylinami, oříšky a semínky - syrovou rostlinnou stravou. Lidé, kteří se takto stravují, se nazývají vitariáni.